V Jablonove znížili výmeru zemiačnísk na 18 hektárov

22.09.2005 Poprad

Jablonov 22. septembra (TASR) - Nízke nákupné ceny zemiakov trápia pestovateľov na Spiši, kde výmera zemiačnísk v ostatných rokoch výrazne poklesla aj v súvi...
Jablonov 22. septembra (TASR) - Nízke nákupné ceny zemiakov trápia pestovateľov na Spiši, kde výmera zemiačnísk v ostatných rokoch výrazne poklesla aj v súvislosti s krádežami a vysokými nákladmi na strážnu službu.

Problémy s pestovaním na Spiši kedysi dominantnej plodiny sa odrazili v poklese pestovateľských plôch. \"Kým v minulosti sme sadili zemiaky na 70 hektároch (ha), v tomto roku je to iba 18 ha, z toho na 2 ha sme mali ružovú odrodu Rosela. Ceny zemiakov vo veľkých obchodných reťazcoch sú pre nás likvidačné. Aby sme ako-tak vyšli, mali by sme realizovať kilogram aspoň za 6 Sk, \" uviedol predseda Poľnohospodárskeho družstva v Jablonove v okrese Levoča Michal Kaščák. Dodal, že v tomto roku už zemiačniská nestrážili. Rozkrádanie zemiakov však nezaznamenali. Podľa neho zmenu mohol spôsobiť tzv. farmársky zákon. Družstvo v Jablonove hospodári na 1 211 ha, z toho je 745 ha ornej pôdy. Dominantnou plodinou sú obilniny. Tohtoročné žatevné práce ukončili až začiatkom septembra, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o viac ako dva týždne neskôr.
Zber zemiakov sa naplno rozbehol aj pod Tatrami, kde v okresoch Poprad a Kežmarok ich pestujú na výmere 1 047 ha, z toho v Popradskom okrese na 369 ha. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa výrazne znížila výmera množiteľských plôch. Poklesla o viac ako 40 %. Na druhej strane sa zlepšila ochrana porastov proti plesni a škodcom. Pestovatelia očakávajú výnosy asi 17 ton zemiakov z hektára.
To, že zemiaky sú na Spiši \"druhým chlebom\" a zaslúžia si pozornosť pri usmernení a rozdeľovaní dotácii z domácich i európskych zdrojov, chcú zdôrazniť organizátori III. Spišského zemiakarského jarmoku, ktorý bude v sobotu 24. septembra v Spišskej Belej v okrese Kežmarok. \"Chceme informovať verejnosť o pestovaní, spracovaní a ošetrovaní zemiakov. Pripravujeme tiež výstavu celého sortimentu zemiakových odrôd registrovaných na Slovensku a výstavu poľnohospodárskej techniky, \" informoval TASR riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Poprade Andrej Rusňák.
 

Vyberte región